Čajový lupen‎ > ‎

Čaje červené

Čaje, u kterých byl tzv. proces fermentace dokonán.
Pozn.: označení „čaje červené” se používá výhradně v Číně. Ve zbytku čajového světa se používá označení "čaje černé"

CHENG HAO CHA - Královský vlas
Tento plně fermentovaný čaj se vyznačuje velkým obsahem oranžovo-zlatých tipsů, které se v chuti projevují nebývalou sladkostí. Podáváme v porcelánovém degustačním šálu s konvičkou horké vody na druhý i třetí nálev.

JIN HOU – Fujian Cheng Hao - Zlatá opice
Variace na téma červeného vícenálevového čaje, tentokráte z provincie Fujian. Plně fermentovaný čaj, typický velkým obsahem oranžovo-zlatých tipsů, v šálu pak nezaměnitelnou plností a vůní.

QI HONG MAO FENG CHA - Hebké výhonky qimenské
Co protipól ku staletími osvědčenému zelenému čaji typu „Mao Feng" (na pultících Dobrých čajoven representovanému "Čajovým králem” – rozhodli jsme se nabídnouti chuťovým pohárkům ctěného zákaznictva novinku posledních let - červený (tedy fermentovaný) Mao Feng z věhlasného čajového okresu qimenského (provincie Anhui). Podáváme v porcelánovém degustačním šálu s konvičkou horké vody na druhý i třetí nálev, by hebkost a stejnojakost jarních výhonků (nezvykle ve fermentované podobě) nejen ochutnati, ale i patřiti lze bylo.

HONG MU DAN - Červená pivoňka vulgo „Červený ježek“
Fermentovaná varieta ručně vázaných čajových tipsů. Čaj svolný k nálevům vícerým.

QI HONG CHA - Keemun
Čaj z provincie Anhui, rostoucí v blízkosti řeky Jang´c. Znamenitý k pití zejména po východu slunce pro celodenní svěžest. Má stejnoměrný lístek černé barvy, svinutý do drobných jehliček. Nálev má jemně medové vůně i chuti. 
V Evropě je čaj Qi Hong znám pod zkomoleným jménem Keemun (Qimen označuje místní název okresu - v překladu Velká brána).

DIAN HONG CHA - Červený junák
Prvotřídní čaj z jihočínské provincie Yunnan. Vhodný k popíjení, když potřeba je překonati samotu. Jemný, stejnoměrně svinutý list hnědočervené barvy, znamenité charakteristicky čajové aróma, plná, lehce natrpklá chuť. Jedná se o velmi pečlivě zpracovávanou sortu čínského čaje určeného pouze na export.

ZHENG SHAN XIAO ZHONG CHA - Lapsang sušong
Proslavený čínský čaj, známý více pod zkomoleným názvem Lapsang Souchong [lapsang sušong], zpracovávaný nad ohništěm z borového dříví, čímž získává specifické aróma po kouři. Vhodný k hovoru u krbu při dýmce. Masivní černošedý list, nálev výrazné ohňové vůně a kouřové chuti.
Comments