Čaje, u kterých byl tzv. proces fermentace dokonán. Pozn.: označení „čaje červené” se používá výhradně v Číně. Ve zbytku čajového světa se používá označení "čaje černé" CHENG HAO CHA - Královský vlas Tento plně fermentovaný čaj se vyznačuje velkým obsahem oranžovo-zlatých tipsů, které se v chuti projevují nebývalou sladkostí. Podáváme v porcelánovém degustačním šálu s konvičkou horké vody na druhý i třetí nálev. JIN HOU – Fujian Cheng Hao - Zlatá opice Variace na téma červeného vícenálevového čaje, tentokráte z provincie Fujian. Plně fermentovaný čaj, typický velkým obsahem oranžovo-zlatých tipsů, v šálu pak nezaměnitelnou plností a vůní. QI HONG MAO FENG CHA - Hebké výhonky qimenské Co protipól ku staletími osvědčenému zelenému čaji typu „Mao Feng" (na pultících Dobrých čajoven representovanému "Čajovým králem” – rozhodli jsme se nabídnouti chuťovým pohárkům ctěného zákaznictva novinku posledních let - červený (tedy fermentovaný) Mao Feng z věhlasného čajového okresu qimenského (provincie Anhui). Podáváme v porcelánovém degustačním šálu s konvičkou horké vody na druhý i třetí nálev, by hebkost a stejnojakost jarních výhonků (nezvykle ve fermentované podobě) nejen ochutnati, ale i patřiti lze bylo. HONG MU DAN - Červená pivoňka vulgo „Červený ježek“ Fermentovaná varieta ručně vázaných čajových tipsů. Čaj svolný k nálevům vícerým. QI HONG CHA - Keemun Čaj z provincie Anhui, rostoucí v blízkosti řeky Jang´c. Znamenitý k pití zejména po východu slunce pro celodenní svěžest. Má stejnoměrný lístek černé barvy, svinutý do drobných jehliček. Nálev má jemně medové vůně i chuti. V Evropě je čaj Qi Hong znám pod zkomoleným jménem Keemun (Qimen označuje místní název okresu - v překladu Velká brána). DIAN HONG CHA - Červený junák Prvotřídní čaj z jihočínské provincie Yunnan. Vhodný k popíjení, když potřeba je překonati samotu. Jemný, stejnoměrně svinutý list hnědočervené barvy, znamenité charakteristicky čajové aróma, plná, lehce natrpklá chuť. Jedná se o velmi pečlivě zpracovávanou sortu čínského čaje určeného pouze na export. ZHENG SHAN XIAO ZHONG CHA - Lapsang sušong Proslavený čínský čaj, známý více pod zkomoleným názvem Lapsang Souchong [lapsang sušong], zpracovávaný nad ohništěm z borového dříví, čímž získává specifické aróma po kouři. Vhodný k hovoru u krbu při dýmce. Masivní černošedý list, nálev výrazné ohňové vůně a kouřové chuti. |
Čajový lupen >