Čajový lupen‎ > ‎

Čaje tmavé

Čaje, u kterých byl po první fermentaci a usušení tento proces částečně zopakován. Vyskytují se výhradně v čajové produkci Číny.

LIU BAO CHA - Čaj šesti pevností.
Čaj na pomezí – dodatečně fermentovaný oolong. Otec všech Puerů. První a zároveň jedinečný representant čajových tropů z provincie Guangxi.
Na rozdíl od bratrance Pueru je pro jeho výrobu použit částečně fermentovaný oolong. Z důvodu tohoto podáváme jako čaj vícenálevový.

PUERLA - YUNNAN TUO CHA XIANG CHA WAN - Puerla
Dodatečně fermentovaný, u nás dříve neobvyklý tmavý čaj z jihočínské provincie Yunnan. V tomto případě lisovaný do tvaru miniaturních mističek (Xiao Wan), připomínajících bonbónky. Vyžaduje delší čas pro máčení. V šálu je pak nálev až kávově temné barvy. Po prvním překvapení chutná podmanivě. Neobvyklá delikatesa pro labužníky. Od časů Sungské dynastie (960-1279) je tento čaj vyhledávaný pro své vynikající medicinální vlastnosti. Snese vícero nálevů.

PU ER CHA
Dodatečně fermentovaný, u nás dříve neobvyklý tmavý čaj z jihočínské provincie Yunnan. Dlouhý svinutý temně hnědý list s šedavým leskem na povrchu. Tento čaj se vyznačuje zcela specifickým (zemitým) aróma starých buddhistických klášterů. Vyžaduje delší čas pro máčení. V šálu je pak nálev až kávově temné barvy. Po prvním překvapení chutná podmanivě. Neobvyklá delikatesa pro labužníky.

ZHAO LI QIAO CHA - Cihla
Exportní název Yunnan Tea Brick, Pu Er lisovaný do tvaru cihly.

TUO CHA
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru misky.

CHI TSE BEENG CHA - Svatební koláč
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláče. Na jihu Číny v provincii Yunnan tradiční dar při zásnubách co symbol rodiny (kruhový tvar) a dlouhověkosti (Pu Er sám).

LIU BAO BING CHA - Puk
Čaj Liu Bao lisovaný do tvaru koláčku. Delší zrání odráží se v mohutnosti chuti, kterážto při nálevech opakovaných postupně rozvíjí se.

QING BING CHA
Pu Er zpracovaný původní, generacemi ověřenou technologií – po zavadnutí na slunci jsou čajové lístky lisovány do tvaru koláče, kteréžto jsou poté uloženy k pozvolnému zrání. Čaj vhodný k opakovaným nálevům (luhovati však doporučujeme vždy jen krátce), při nichž pozoruhodného vývoje chuťového dosíci lze.

ZHU YE PU ER CHA - Vůně bambusu
Čaj v tubusu vonného bambusu, proslulý produkt z jihočínské provincie Yunnan. Podle zvyklostí tamních obyvatel je syrový čaj pěchován do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemné aroma této exotické rostliny. Po rozštípnutí bambusové tyče cca 30cm dlouhé získáme hnědočerný výlisek drobnolistého čaje. Nálev má jemně nasládlou chuť a vůni ovocného typu.
Comments