Čajový lupen‎ > ‎

Čaje zelené

Čaje, u kterých neproběhl proces tzv. fermentace.

MATCHA KYOTO

Jedná se o prvotřídní typ práškového velejemně mletého čaje. Matcha je používán při takzvaném japonském čajovém obřadu, kdy je čaj v originelní misce, zvané čawan, šlehán bambusovou metličkou s názvem časen. Hráškově zelený velejemný prášek výrazně trávové vůně je projevem charakteristickým pro kvalitní Matcha. Napěněný nálev má svěží zelenou barvu, nezapomenutelnou chuť, vysoce intensivní. Doporučuje se požívati po desertu neb sladkosti japonské, nikoliv však na lačno. Pozn.: v Dobré čajovně předvádíme pouze fragment tzv. japonského čajového obřadu.

PUTUO FO CHA - Buddhův čaj z ostrova Putuo Shan

Tradice pěstování čaje tohoto delikátního téměř dva a půl tisíciletá jistojistě záruku dává, že čaj tento v zahradách mezi kláštery buddhistickými pěstovaný a výhradně ručně zpracovávaný kvalitou superiorní oplývati bude. Dle informací dostupných o zásilku vůbec první do země na kontinentu starém jedná se.

NOK CHA

„Zelený čaj“ z pohoří Jirishan na nejjižnějším pobřeží korejském. Sbírá se a zpracovává výhradně ručně - toliko v 30denním období na přelomu dubna a května. Ve světlezeleném nálevu skrývá se nevídaná chuť „na pomezí“ čajů čínských a japonských.

GYOKURO KYOTO

Excelentní vysoce znamenitý japonský zelený čaj. Lahodná chuť a svěží trávová vůně jara dává prožít dotek nebes v šálu. Tento čaj patří k nejvýše ceněným produktům říše Nipponu. Je sklízen na specielně zastíněných polích a je zárukou požitku nevšedního, originelní jeho přípravou pak umocněného. Temně zelený plochý subtilní lístek stejnoměrné velikosti, čerstvé trávové vůně a delikátní chuti.

TAMARYOKUCHA KYOTO

Jedná se o prvotřídní typ zeleného čaje. Vhodný pro sváteční příležitosti. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití. Tmavozelený drobný lístek stejnoměrně svinutý. Nálev světlezelené barvy, svěží delikátní chuti.

SENCHA KYOTO

Toto označení nese japonský zelený čaj, který je v současnosti nejtypičtějším čajem japonského trhu. Tato sorta je proslulá zejména svým pečlivým zpracováním. Sencha má velice příznivé účinky na tělo i ducha, které povzbuzuje. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití. Vhodný k tichému setkání s nejmilejšími přáteli.

SIMAO LONG ZHU - Dračí perly

Výběrový zelený čaj svinovaný ručně do pravidelných kuliček velikosti lískového ořechu. Celoroční sklizeň spolu s užitím mostu leteckého Kunming - Praha jest garancí čerstvosti kontinuelní..

ESHAN MAO FENG CHA - Vzpomínka na čajového krále

Znamenitý zelený čerstvý čínský čaj z produkce věhlasné čajové provincie Yunnan. Jiskřivý světlezelený nálev dává prožít v šálu neopakovatelnou rozkoš z chuti a vůně, jež jsou nenapodobitelny žádným jiným čajem. Vysoce ušlechtilý vzhled, stříbřitě ochmýřený dlouhý tipsový list, pevně podélně svinutý. Čaj sytě čerstvé trávové vůně, nálev čiré až světlezelenkavé barvy, blahodárné chuti, s čajomilecky lehce omamnými účinky.

TIAN MU LONG ZHU CHA - Dračí oči

Velejemný, vysoce kvalitní zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonků, s delikatesní chutí a vůní horského vánku a především unikátním vzhledem. Neboť tento čaj je ručkami čínských sběraček zpracováván v kuličky, jež perlám se podobají, a které v šálu po zalití vodou půvabně se rozvíjejí. Proto je tento čaj podáván také ve sklenici, aby požitek byl dokonalý.

BI LUO CHUNG „TAI HU” - Modrozelené spirálky jara od jezera Tai

Tento skutečný čajový originál, označovaný za čajový persián, je ve velmi malém množství produkován v čínské provincii Jiangsu v malé vísce Dong Shan, ležící na poloostrově obklopeném jezerem Tai. Droboulinké lístky barvy tmavě zelené až stříbřité, tvaru drobných jehliček spirálkovitě svinutých. Nálev průzračně zelené barvy, svěží jemné trávové vůně, chuti decentně svíravé.

LONG JING CHA TIGER SPRING - Tygří pramen

Slavná sorta čaje z čínské provincie Zhe Jiang, nesoucí název kultovního místa, které se nachází v horách Tiyun. Tygří pramen je zdrojem té nejlepší vody pro přípravu čaje Long Jing. Plochý pevný list světlezelené barvy – to je průvodní znak pro kvalitní Long Jing. Mezi znalci je čaj z této produkce označován jako špička mezi čínskými zelenými čaji vůbec. Průzračný nálev chutná a voní velejemně i po několika zalitích. Long Jing „Tygří pramen„ je zpracováván ve velkých kovových mísách. Je vhodný pro setkání a rozhovor s nejmilejšími přáteli.

ZHU YE QING CHA - Smaragdové bambusové výhonky

Ojedinělý zástupce čajů z provincie Sichuan. Vrcholové tipsy připomínají drobné bambusové výhonky, nálev je jasně zelené barvy a čerstvé vůně deštného pralesa. Čaj vhodný k vícerému zalití nejlépe do skla, by tančící čajinky pozorovati lze bylo.

TAI PING HOU KUI - Opičí náčelník

Vícenálevový zelený čaj z okresu Tai Ping v pohoří Huang Shan. Delikátní k pití i na pohled: jemné dlouhé listy, temně zelené, typické jemným rastrem otisku bavlněné látky – pečetí to pečlivého ručního zpracování. Bývá sklízen v období květu divokých orchidejí - odtud i jeho podmanivá vůně.

FORMOSA BI LUO CHUN CHA - Modrozelené spirálky jara

Čaj původně produkovaný v Číně. Vhodný k popíjení v bambusovém lesíku za jarního večera. Lístky temně zelené, tvaru podlouhlých jehliček spirálkovitě svinutých. Nálev průzračně zelené barvy, svěží jemné trávové vůně, chuti decentně svíravé, evokující pocit sladkosti.

KUKICHA KYOTO

Čaj stonkový nebo také řapíkový, u nás čajová rarita. Tento typ čaje bývá také základem při výrobě Hojicha, ale v tomto případě se jedná o vedlejší produkt, vznikající při výrobě delikatesního čaje Gyokuro. Světlezelené řapíky, nálev svěží zelené barvy a jemné trávové vůně. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití.

MAO JIAN - Klobáskovník

Blahodárné účinky tohoto výběrového zeleného čaje z provincie Hunan na zažívání tuku ze skopového masa byly objeveny pravověrnými muslimy v severní provincii Xinjian již dávno. V nabídce Dobré čajovny se objevuje až nyní co symbol střetávání kultur. Doporučujeme popíjeti k dobře „vyškolené“ jehněčí klobásce.

HUANG SHAN MAO FENG - Ochmýřené vrcholky ze Žlutých hor

Čínský zelený čaj z provincie Anhui. Zástupce čajové produkce z přenádherných Žlutých hor uzavírá pětici těch nejznámějších čínských čajů, kterými všemi můžeme se pochlubiti v nabídce Dobré čajovny. (Jsou jimi: Long Jing, Bi Luo Chung, Putuo Fo a Luan Gua Pian).

LUAN GUAPIAN - Melounová semínka

Nezvyklý vzhled tohoto čaje a také skutečnost, že patří do pětice vůbec nejznámějších čajů Číny nás vedl l tomu, že jsme se o tohoto zástupce čajové produkce provincie Anhui začali zajímat. Luan Guapian nás však zaujal i svou nebývale svěží trávovou chutí a tedy dostal šanci státi se dalším representantem Říše středu v nabídce Dobré čajovny.

YIN GOU - Stříbrné háčky

Drobné čajové lístky rovnoměrně svinuté do tvaru kovově zelených háčků se stříbřitými špičkami. Prostý, leč příjemný čaj – k opakovanému zalití vhodný.

LUSHAN YUN WU - Oblaka a mlha ze Zelených hor

Věhlasný čaj z věhlasných hor ve středočínské provincii Jianxi. Mezi koloniálními vilami a bizarním sjezdovými paláci podařilo se milcovské výpravě Čína 2007 nalézti v mlhách a oblacích ukrytý Lushanský výzkumný ústav čajovnický. Právě z jeho pečlivé limitované produkce pochází čaj příznačného jména a osvěžující chuti.

GENMAICHA KYOTO

Specificky japonská delikatesa. Vhodný jako nápoj po obědě. Z pravidla standardní čaj, obohacený smícháním s praženou rýží. Touto kombinací získává své lákavé aróma a neobvyklou chuť. V překladu znamená čaj s neleštěnou rýží.

HOJICHA KYOTO

Delikátní čaj se specifickým aróma. Doporučuje se zejména jako dobrý nápoj po vydatném obědě. Pražené řapíky, někdy i (podle sorty) s netříděným 
listem světle hnědé barvy. V překladu znamená zlehka pražený čaj. Nálev nahnědlé barvy, vůně čerstvě pečeného chleba, chuti pražené rýže.

BANCHA KYOTO

Základní sorta zeleného japonského čaje, určeného k běžnému pití. Plochý lístek světlezelené barvy a nálev charakteristické vůně čaje.

DA FANG

Zdařilý nástupce oblíbeného Babského ucha, typický plochým lístkem se zlatavým okrajem, k opakovaným nálevům svolný. Čaj pro běžné pití.

CHÉ XANH - Vietnam

„Čaj roku 1993“. Přepečlivě vybíraný zástupce vietnamských zelených čajů, delikátní i po opakovaném zalití.

LU MU DAN - Zelená pivoňka vulgo „Zelený ježek“

Vybraná varieta z roztodivně tvarovaných čínských zelených čajů, kterážto dává čajovým lístkům volně se rozvinout a vydat tak při opakovaných nálevech veškerou svou vůni a chuť.

DIAN LU CHA - Zelený junák

Nefermentovaná podoba známého čínského čaje ze slavné jihočínské produkce stejnojmenné provincie Yunnan. Čaj k běžnému popíjení, znamenitý k sušeným rybám. Tříděné, rovnoměrně svinuté lístky světlezelené barvy, sytá trávová vůně čerstvého zeleného čaje a plná chuť.

ZHU CHA - Perlový čaj

V Evropě nazývaný Gunpowder. Čaj pro běžné pití, vhodný doplněk k čínské tabuli. Je typický zpracováním do malých pevně svinutých kuliček. Nálev světlezelené barvy chutná a voní lehce kouřově - toto aróma získává čaj v kovových pánvích, ve kterých se v krouživém pohybu čaj suší nad dřevěným uhlím.

CHUN MEI CHA - Vzácné obočí

Originální verse standardní sorty zeleného listového čaje k běžnému pití z provincie Zhejiang. V čínských restauracích podává se jako čaj k jídlu. Světlezelené nestejnoměrné lístky svinuté do obloučku, jejichž kovový lesk jest znakem čerstvosti. Průzračný nálev žluto-zelené barvy chutná a voní lehce svíravě.

Comments