Čajový lupen‎ > ‎

Speciality Dobré čajovny

Dobrá čajovna nabízí celoročně vedle čajů klasických také množství vlastních směsi či receptur pod vlastními názvy.

YOGI ČAJ
Indická rituální specialita Dobré čajovny, dle receptu Bhagwan Dasse. Směs koření, mletého zázvoru, kardamomu, bílého pepře, anýzu a hřebíčku s čajem, mlékem a medem. Nálev bílé mléčné barvy, pronikavé vůně až s mírně omamnými účinky. Euforizující nápoj. Vhodný před odletem do teplých krajin.

VZPOMÍNKA NA BOMBAY©
Indická receptura - černý ásamský listový čaj míchaný s hořkou čokoládou, mlékem a medem. Nálev bílé mléčné barvy, podmanivé čokoládově medové vůně.

ČAJ, ČAJE, ČAJ©
Vzpomínka na Indii. Černý indický ásamský čaj povařený v mléce, silně slazený. Podává se ve sklence 0,2 l za neustálého pokřiku čaj, čaje, čaj. Vhodný ku vzpomínání na cesty.

MALAJSKÝ TYGR©
Černý čínský listový čaj s kousky strouhaného kokosu. Nálev červené barvy, lehce kokosové vůně a nasládlé chuti.

POUŠTNÍ DUNA©
Listový zelený čaj s marockou drcenou mátou (Mentha spicata cv. Moroccan), zvané Nana a cukrem. Receptura marocká. Nálev žlutozelené barvy pronikavé mátové vůně.

ČAJ PANA K.H. MÁCHY© - Čaj pro dva
Jde o čaj s omamnou vůní růží, v duchu básně věhlasného opěvovatele lásky. Černý listový čaj, ovoněný esencí z růžových květů, s výskytem drobných růžových lístků. Nálev nasládlé chuti, podmanivého aróma. Vhodný před večerní procházkou ve dvou.

VŮNĚ KAŠMÍRU©
Opojně vonící nápoj, vůně lákavých dálek Východu. Směs zeleného, polozele-ného a černého čaje se sušenými jablky, pomerančovou kůrou a hřebíčkem. Nálev žlutavozelené barvy, pronikavé hřebíčkové vůně a chuti lehce natrpklé s dozvukem ovocným.

BOSTON TEA PARTY©
Zelený čaj Formosa a Qi Hong v jednom šálu. Receptura Dobré čajovny. Název je inspirovaný historickou událostí z 16. prosince 1773, kdy byly v důsledku nepokojů, zapříčiněných britskou koloniální politikou, naházeny bedny s čajem v severoatlantickém přístavu Boston do moře, čímž vznikla jistě svérázná čajová směs. Vhodný při příležitosti výročí této události nebo jako čaj do samovaru.

VZPOMÍNKA NA JERUZALÉM©
Černý indický čaj, kořeněný mletou skořicí podle tradiční chasidské receptury. Typická vůně skořice ve spojení se silným černým čajem dává v šálu jemně

VZPOMÍNKA NA ISTANBUL©
Černý čaj, kořeněný hřebíčkem podle staré orientální receptury. Typicky pronikavá vůně hřebíčku ve spojení se silným černým čajem dává posilující nápoj, jemně euforizující. Nálev s vůní hřebíčku, červeno-hnědé barvy.

VZPOMÍNKA NA OMDURMAN© - Šaj bil hél
Černý čaj s kardamomem, dle receptury ze Súdánu. Černý indický čaj okořeněný mletým kardamomem podle receptury pocházející z Arábie. Pikantní chuť toho-to orientálního koření ve spojení se silným nálevem dává posilující nápoj, jemně euforizující. Arabové tento čaj silně sladí. Nálev červeno-hnědé barvy, ostré vůně kardamomu.

ČAJ EDWARDA LEARA©
Černý čínský listový čaj ovoněný lákavou čokoládovou esencí - nese název inspirovaný básničkou Edwarda Leara - o jednom pánovi, co žil v Bombaji jenom o čaji. Receptura čaje s čokoládou pochází právě z těchto míst. 
Nálev červeno-hnědé barvy jemné čokoládové vůně.

RUSKÁ KARAVANA
Tradiční směs čínských červených čajů Lapsang Souchong a Qimen. Vhodný ke čtení ruské klasické prózy.
Comments