Čajový lupen‎ > ‎

Čaje žluté

Čínská čajová literatura a prakse nabízejí dvé náhledů na „žlutý čaj” - nejvzácnější to typ čaje vůbec: Buď se tento uvádí coby čaj technologicky odlišný (konkrétně lehce fermentovaný), nebo coby nejvybranější sorta čaje každé provincie co dar (lépe snad daň) císařskému dvoru dodávaná (žlutá jest barvou císařskou).
 
MENG DING HUANG YA - Žluté výhonky od hory Meng Ding
Sám zakladatel světového čajovnictví mnich Wu Li Zhen dohlíží ze svého mlžného piedestalu v klášteře na úbočí hory Meng na kvalitu čaje tohoto bájného. Právě před jeho sochou padly při výpravě Spolku milců čaje do dalekého Sichuanu poslední pochybnosti.

SONG YANG YIN HOU - Packa stříbrné opice
Čínský žlutý, vysoce jakostní čaj z provincie Zhejiang. Tento čaj, vzhledem připomínající packu stříbrné opice, je produkován ve velmi omezeném množství v oblasti Song Yang v období začátku dubna, kdy obloha je "čistá a jasná". V období vlády dynastie Tang (618 - 907) byl tento čaj dodáván na znamení nejvyšší úcty císařskému dvoru.
Comments